Ungerska delikatesser

Ungersk matkultur bygger på landets lokala råvaror. Ungern är känt för sina odlingar av frukt grönsaker och vin. Däremot är det långt till närmaste hav och därmed är det mera ovanligt med fisk och skaldjur. Ungrarna älskar kötträtter, gärna mustigt kryddade med paprika som odlas i landet. Griskött är vanligast men även fågel såsom kyckling, anka och gås är vanliga rätter på det ungerska middagsbordet. Ungarna äter gärna soppor och gryträtter baserade på kött och olika grönsaker, mest känd är ungersk gulash.

Ungern har en lång tradition att tillverka torkade och rökta köttprodukter, t.ex. salami och olika sorters korvar. Förr gjorde detta hemma på gårdarna efter höstslakten. Ännu idag framställs många av dessa produkter enligt traditionella recept och delvis med traditionella metoder, men i moderna EU-godkända och hygieniska fabriker. Tillverkningen tar oftast lång tid då produkterna har en lång torknings- och mognadstid. Förr var tillverkningen av korv och andra torkade köttprodukter ett sätt att konservera kött så att det skulle kunna klara lagring under längre tider.

Våra ungerska delikatesser är utvalda och gjorda enligt traditionella recept. Den ungerska salamin och de torkade, rökta korvarna är mycket hållbara; dels genom rökningen som ger en konserverande effekt, dels genom att de har mycket låg vattenhalt som uppnåtts genom lång torkningstid. Ungersk salami och korv behöver inte lagras i kyltemperatur, men bör förvaras svalt, torrt och luftigt. Att smaken är förträfflig behöver väl knappast nämnas.

PRODUKTER UNGERSKA DELIKATESSER